Zlatan Ibrahimovic – en legend?

Ibrahimovic är uppvuxen i Rosengård utanför Malmö, och son till en bosnisk pappa och en kroatisk mamma. Hans uppväxt har betraktats som ganska kaotisk då föräldrarna skilde sig och bråk var en del av vardagen. För att undkomma situationen började han spela fotboll och det visade sig att han hade talang.

Karriär

1994 värvades han till Malmö FF där han uppmärksammades för sina mål. Han var duktig och syntes direkt trots sin ringa ålder.

2001 började han spela för holländska Ajax men blev först lite åsidosatt tills den nya tränaren Ronald Koeman tog över. Då tog Zlatan Ajax till nya höjder och 2004 blev det klart att han skulle börja spela för Juventus där han gjorde 16 mål under 35 stycken matcher och fick på så sätt utmärkelsen “Årets spelare”.

Karriären bara fortsatte och 2006 gick han över till Inter där han både blev italiensk mästare och sedan höjde sin lön till 120 miljoner kronor.

Zlatan legend

I slutet på Interperioden kände han att han var sugen på Spanien och värvades till FC Barcelona. Säsongen började ganska dåligt i och med en skada i vänstra handen. Detta var dock bara temporärt och han fortsatte att imponera genom att göra mål i varje match under seriepremiären.

Sedan gick det lite upp och ned och 2010 skrev han på för AC Milan där han mottog priset som “Årets spelare” för tredje gången. Men drömmen fortsatte.

2012 lämnade han Italien för Frankrike och gjorde PSG till vinnare av franska ligan. Han blev således lagets bäste målskytt någonsin och blev klassad som en legend.

Det har dock framkommit vid vissa tillfällen att Ibrahimovic inte gillade Frankrike särskilt bra och han fick kritik efter sitt uttalande “Frankrike är ett skitland” under en match 2015.

Sedan gick han till Manchester United där han drog på sig en korsbandsskada i april 2017 och förnyar därmed inte sitt kontrakt för klubben.

Han gick sedan vidare till MLS och LA Galaxy där han var riktigt bra under de åren han spelade där.

Efter MLS gick han till Milan där han än idag spelar och har lyft klubben från att ha varit en mittenklubb till att verkligen utmana om ligatitlarna.

Ibrahimovic har spelat i det svenska landslaget fram till EM 2016.

Övrigt

  • Han har skrivit boken “Jag är Zlatan” tillsammans med David Lagercrantz.
  • Zlatan har skyddat sitt förnamn på PRV.
  • Han har synts i en rad reklamfilmer, bl.a. för Volvo.
  • En staty av honom finns i Rosengård.
  • Han lyfter ofta det lag han spelar för med sin arroganta attityd och sitt stora kunnande inom fotbollen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.