Svenska fotbollsstjärnor genom tiderna

Sverige har haft och har flera stora internationella fotbollstjärnor som gjort stort avtryck inom den globala fotbollen. Det är ju såklart riktigt kul med tanke på att Sverige verkligen är ett litet land i norra Europa. Här nedan ser du de största svenska fotbollsstjärnorna genom tider: 

Gunnar Gren

Gren var med och tog OS-guld 1948 och VM-silver 1958 och är känd för en välutvecklad teknik inom fotboll. Gunnar Gren har både spelat i Fiorentina, Genua och Milan och blev utsedd till bäste utländska spelare i Italien.

Lennart “Nacka” Skoglund

Den store Nacka som var hjälte i Italien och som bidrog till både VM-brons 1950 och VM-silver 1958, har i mångas ögon ansetts var större än Zlatan. Båda spelarna har dock räknats som riktiga konstnärer i målskytte. Lennart “Nacka” blev 45 år då han tragiskt avled i sitt hem 1975.

sverige fotbollsstjarnor

Ronnie Hellström

Både i Hammarby och Kaiserslautern, gjorde Hellström succé och blev omtalad som en av de bästa målvakterna. Han var känd för sin kvickhet och proffsighet och är mycket populär än idag.

Tomas Brolin

Brolin är en av bronsmedaljörerna från VM 1994 och har spelat både på hemmaplan i IFK Norrköping, i Parma, Leeds och Zürich och är känd för sin skruvliknande rörelse när han gjorde mål. Tillsammans med Kenneth Andersson, Thern och Dahlin hyllades han stort vid hemkomsten efter VM i USA.

Tyvärr bröt Brolin vänsterfoten, vilket satte stopp för hans karriär när han bara var 28 år. Hans försök att komma tillbaka blev ett brakfiasko.

Thomas Ravelli

Ravelli var landslagsmålvakt under 1981-1997 och blev enormt hyllad för sin insats under VM-94 då han räddade straffar från Rumänien och tog Sverige till semifinal. Under detta världsmästerskap blev han även utsedd till världslaget.

Henrik “Henke” Larsson

Bland de yngsta målskyttarna i VM-94 fanns även Henke Larsson som skulle följa med det svenska landslaget några år till. Henke har spelat både i FC Barcelona, Manchester United, Celtic och i Helsingborg där han kommer ifrån. Larsson räknas till den bäste mästerskapsmålskytten genom tiderna.

Zlatan Ibrahimovic

Ibra som han har kallats lite skämtsamt i Frankrike räknas som en av världens bästa spelare och Sveriges bästa spelare genom tiderna. I mars 2017 under en match för Manchester United som är det senaste laget där han ingår, fick han en korsbandsskada, vilket innebar att hans kontrakt för klubben inte förnyas. Framtiden får vänta och se vad so

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *