Så beräknas poängställningen i Premier League

Grundläggande principer

Premier League använder ett poängsystem som är enkelt och effektivt, och syftar till att skapa en så rättvis tabell som möjligt över säsongen. Varje lag i ligan spelar totalt 38 matcher under en säsong, eftersom det finns 20 lag i Premier League och varje lag möter varje annat lag både hemma och borta. Poängen räknas ut baserat på resultatet av dessa matcher: en vinst ger tre poäng, oavgjort ger en poäng, och en förlust ger noll poäng. Förutom de grundläggande seger-, förlust- och oavgjort-poängen, så används ett system för målskillnad och antal gjorda mål för att bryta dödlägen mellan lag som hamnar på samma poäng. Detta system gör att varje spelad minut och varje gjort mål kan ha stor betydelse för lagens slutposition i tabellen.

Dödvägsbrytande kriterier

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng när säsongen är slut, används olika kriterier för att bestämma deras slutliga placering. Det första kriteriet är målskillnad, som är skillnaden mellan antal gjorda mål och insläppta mål. Ju högre målskillnad, desto bättre placering. Om två lag har samma målskillnad, går man vidare till nästa kriterium, vilket är antal gjorda mål. Skulle lagen även här vara identiska, vilket är mycket sällsynt, används head-to-head resultat, det vill säga det inbördes mötet mellan lagen under säsongen. Om allting fortfarande är lika efter detta, kan ytterligare kriterier som Fair Play-principen eller en speciell playoff-match användas, men dessa scenarier är extremt ovanliga.

Fair Play-principen

Fair Play-principen är en annan faktor som kan användas för att bryta dödlägen, även om den sällan kommer till användning. Den syftar till att belöna lag som spelar fotboll med god disciplin. Poängavdrag kan ske för olika typer av osportsligt beteende, inklusive varningar och utvisningar. Exempelvis, varje gul kort ger ett viss antal minuspoäng medan en röd kort ger ytterligare minuspoäng. Sådana poängräkningar kan också ha betydelse i europeiska tävlingar där tiebreakers krävs för att avgöra tabellplaceringar. Fair Play-poängen kan alltså bli tungan på vågen i situationer där alla andra kriterier inte har kunnat bryta dödläget. Det är ett sätt att uppmuntra sportsligt och respektfullt spel, något som både spelare och tränare försöker beakta under hela säsongen.

Exempel på poängberäkning

För att förstå hur dessa regler tillämpas i praktiken, kan vi titta på några konkreta exempel. Anta att två lag, Team A och Team B, båda slutar säsongen med 70 poäng. Team A har gjort 60 mål och släppt in 40 mål, vilket ger en målskillnad på +20. Team B har gjort 54 mål och släppt in 34 mål, vilket också ger en målskillnad på +20. Eftersom målskillnaden är lika, går vi vidare till det totala antal mål. Team A har gjort 60 mål mot Team B:s 54, vilket gör att Team A placeras före Team B. Om båda lagen både har samma poäng och målskillnad men också samma antal gjorda mål, skulle vi istället se på resultaten från deras inbördes möten. Om vi låtsas att Team A och Team B också har samma resultat i inbördes möten, går vi till sist vidare till deras Fair Play-poäng. Låt oss säga att Team A har fått färre gula och röda kort jämfört med Team B under säsongen. I så fall vinner Team A dödläget tack vare den bättre Fair Play-poängen och placeras högre i tabellen. Genom att förstå hur Premier League:s poängsystem fungerar, och vilka ytterligare kriterier som kan användas för att bryta dödlägen, kan man få en djupare förståelse av spänningen och komplexiteten i världens mest populära fotbollsliga. Varje mål, varje kort och varje spelad minut räknas i jakten på mästartiteln.

Lämna en kommentar