Beräkna poängställning i Superettan själv – så här gör du

Att följa Superettan, Sveriges näst högsta fotbollsliga, kan vara både spännande och ibland lite förvirrande när det gäller att hålla koll på poängställningen. Poängsystemet är dock ganska enkelt när man väl förstått grunderna. I denna artikel kommer vi att gå igenom hur poängen beräknas och hur du kan hålla koll på ditt favoritlags framgångar. Vi kommer också att ge dig några verktyg för att enklare beräkna tabelllägen själv.

Så här räknas poängen

Superettan använder ett enkelt och rakt poängsystem som är lätt att förstå. Här är de grundläggande reglerna för poängfördelning:

 • Seger: 3 poäng
 • Oavgjort: 1 poäng
 • Förlust: 0 poäng

Varje lag i Superettan spelar två matcher mot varje annat lag – en på hemmaplan och en på bortaplan. Med 16 lag i ligan innebär det totalt 30 matcher per lag under säsongen. Efter varje match uppdateras tabellen med lagens senaste poäng, målskillnad och andra viktiga statistik.

Beräkna målskillnad

Målskillnad spelar en viktig roll när två eller flera lag har samma antal poäng. Det är skillnaden mellan antal gjorda mål och antal insläppta mål. Om två lag har samma poäng, rankas lagen efter målskillnaden för att avgöra placeringen i tabellen. Här är en snabb guide till hur man beräknar målskillnaden:

 • Ta antalet mål laget har gjort under säsongen.
 • Subtrahera antalet insläppta mål.

Exempel: Om ditt lag har gjort 40 mål och släppt in 30 mål, är målskillnaden +10.

Använda verktyg och appar för att följa poängställningen

Det finns många digitala verktyg och appar tillgängliga för att hjälpa dig hålla koll på poängställningen i Superettan. Här är några populära alternativ som du kan använda:

 • Fotbollskanalens live-uppdateringar: En pålitlig källa för att följa all svensk fotboll.
 • Förbundets officiella hemsida: Svenska fotbollförbundet (SvFF) uppdaterar regelbundet poängställningen och annan viktig statistik.
 • Sportappar som Flashscore och SofaScore: Dessa appar erbjuder realtidsuppdateringar och detaljerade statistik för varje match.

Genom att använda dessa verktyg kan du få uppdateringar i realtid och alltid vara uppdaterad om hur ditt favoritlag presterar.

Skapa din egen poängtabell

Om du vill gå den extra milen och skapa din egen poängtabell, här är en enkel guide för att komma igång:

 • Använd en kalkylbladsprogram som Microsoft Excel eller Google Sheets.
 • Skapa kolumner för lag, spelade matcher, vinster, oavgjorda, förluster, mål, insläppta mål och poäng.
 • Efter varje omgång, uppdatera resultatet för varje lag.
 • Beräkna poäng och målskillnad automatiskt med hjälp av formler i kalkylbladet.

Med denna metod kan du hålla en personlig och detaljerad översikt över Superettans poängställning och se hur ditt favoritlag står sig under säsongen.

Att följa poängställningen i Superettan behöver inte vara komplicerat. Med de rätta verktygen och lite kunskap kan du enkelt hålla dig uppdaterad och förstå hur ditt lag presterar. Lycka till med ditt följande av säsongen!

Lämna en kommentar