Pia Sundhage – En stjärna inom svensk damfotboll

Pia Sundhage har länge varit ett stort namn inom fotbollsvärlden, såväl i Sverige som internationellt. I Sverige har hon genom sin karriär kommit att betyda oerhört mycket för fotbollen och varit en viktig drivkraft i att sätta svensk damfotboll på kartan.

Sundhages stora passion för idrotten och de fina framgångar hon varit med om att skapa har i kombination med hennes jordnära karaktär fått många att öppna upp ögonen för damfotbollen och skapat ett nationellt intresse för den sidan av sporten. Hon har kommit att bli en förebild för många och fortsätter att inspirera framförallt unga tjejer som drömmer om att bli fotbollsproffs.

Från juniorspelare till landslagstränare

Pia Sundhage föddes i Ulricehamn den 13 januari 1960. Det var också här hon påbörjade sin fotbollskarriär, som juniorspelare i hemmaklubben IFK Ulricehamn. När hon sedan gick över till att spela på seniornivå var det först

Spelarkarriär:

Har spelat 146 A-landskamper och gjort 71 mål. Var aktiv som spelare mellan 1975 och 1996. Pia var tongivande i landslaget och hade en naturlig ledarstil redan då.

Pia Sundhage

Tränarkarriär:

Aktiv från 1992 och framåt. Först spelande tränare för Hammarby, sedan assisterande tränare för Vallentuna BKD, AIK och Philadelphia Charge. Fick sitt första huvuduppdrag som tränare för Boston Breakers i USA år 2003. 2004 var hon tränare för Kolbotn IL i Danmark, sedan för KIF Örebro mellan 2005 och 2006. Har sedan varit landslagstränare för både Sverige (2012 – 2017) och USA (2007 – 2012), samt assisterande tränare för Kinas landslag (2007)

Kollar man in Pia Sundhages meritlista så är det inte svårt att förstår varför hon blivit ett sådant stort namn inom fotbollen. Lika mycket som José Mourinho briljerade med sin taktiska disciplin för ett par år sedan, lika stor har Pia varit för damfotbollen. När han år 2012 plockade hem priset som Årets damtränare under en FIFA-gala så bekräftades hennes storhet och folk insåg vilken tränarkvalitet hon besitter.

Priser: Årets fotbollstjej 1981, Årets idrottskvinna 2008, Årets damtränare 2012, 2 stycken OS-guld

Viktig för damfotbollen

Inte nog med att Pia Sundhage gjort sig själv till ett namn inom fotbollen, hon har även lyft hela damfotbollen. I en mördande konkurrens där herrfotbollen växer sig allt starkare med dyra övergångar och massiva inkomstkällor så har Pia gjort allt hon kan för att lyfta fram damfotbollen. Inte minst kan man se det om man kollar till hur många som följer mästerskapen inom damfotbollen idag.

Jämfört med ett par år sedan så är betydligt fler intresserade utav vad som händer när Lotta Schelin och kompani spelar landskamper än vad det var förr. Även ligafotbollen har växt sig aningen starkare, detta i stort sett utan några som helst ekonomiska medel. Idag är det även populärt bland fotbollsälskare att spela på damfotboll, speciellt Damallsvenskan! Om du vill betta på fotboll skaffa bonus här och hitta de bästa bolagen som erbjuder spel på damfotboll.

Damfotbollen behöver starka kvinnor och tjejer

Nu är det bara att hoppas att fler profiler likt Pia Sundhage kliver fram, vilket kommer behövas om damfotbollen ska kunna hävda sig i framtiden. Ligor som Premier League, La Liga och Serie A tar upp alltmer tid utav alla fotbollstittare. Det gäller för damfotbollen att hitta andra vägar att locka över tittare och intressenter. Behålla det gemytliga och närheten, det som de största ligorna inom herrfotbollen tappar alltmer utav för varje säsong! Tillbaka till startsidan för vår blogg om fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.