Deportivo Alaves 0-1 Barcelona 2022 La Liga

Frenkie de Jong vinnare ger Blaugrana sena glädje till sist.  Frenkie de Jong nätade i den 87:e minuten när Barcelona äntligen hittade rätt i ett sent drama i en 1-0 seger på Deportivo Alaves. Barca gick in i matchen på en tre matcher lång rad utan seger i alla tävlingar, efter att ha hållits nere av Granada efter en sista kvittering i sista stund före raka cupnederlag efter förlängning.

Mer om La Liga

Barca behövde denna seger

Scenen var bäddad för ett nytt frenetiskt avslut efter att Luuk de Jong förpassat två presentabla möjligheter för Blaugrana, och det var hans namne som levererade den här gången. Xavis mannar hoppade över Real Sociedad till femte plats i LaLiga-tabellen, en poäng bakom Atletico Madrid efter deras egen sena uppvisning en dag tidigare.

FC Barcelona fotboll

Ny 5:a i tabellen

Under en lång kväll var Barca på topp från början men hade svårt att bryta Alaves innan Frenkie de Jongs ingripande. Luuk de Jong sköt den bästa av deras öppningar i första halvlek utanför, även om Pere Pons borde ha gjort mer än att skjuta tamt rakt på Marc-Andre ter Stegen på kontring strax före paus.

Forwarden Luuk de Jong hade också den tydligaste möjligheten efter pausvilan, men kunde inte göra en ren kontakt med Pedris drivna cross, vilket gjorde att Fernando Pacheco kunde blockera på nära håll. Joselu dundrade en nick utanför när Alaves kunde ha tagit alla tre poängen, innan segern istället kom i andra änden.

Ferran Torres höll sig på kanten för att nå Jordi Albas djupa passning och spela upp Frenkie de Jong för ett enkelt avslut och en ledning som inte slarvades bort i slutskedet den här gången, trots en huvudchans för Edgar Mendez i den 93:e minuten.

Vad betyder det?

Xavi kämpar för att hitta en balans. Efter två raka 3-2-nederlag skulle Xavi ha varit glad över att hålla nollan borta från hemmet. Under långa perioder såg det dock ut som om det skulle leda till en trubbig anfallsspelning. Barca hade bara matchat Alaves förväntade målprestation på 0,6 före det avgörande målet, även om det kom från den tydligaste öppningen i hela tävlingen.

Framåt måste Blaugrana skapa mer, men ett rent mål och tre poäng är ett framsteg för tillfället.

Pedri är på gång

En man som inte behöver axla något av ansvaret för Barcas anfallssvårigheter är Pedri, som skapade sex chanser – dubbelt så många som resten av hans lagkamrater tillsammans.

Dessa nyckelpassningar inkluderade ett par bollar till Luuk de Jong som verkligen borde ha lett till en öppning långt före slutskedet.

Lyckosam Luuk

Barca saknar en hel främre trea med Memphis Depay och Ansu Fati skadade och Ousmane Dembele borta från bilden efter att ha vägrat skriva på ett nytt kontrakt, vilket innebär att Luuk de Jong måste spela en framträdande roll. Han såg aldrig ut att vilja göra mål.

Torres, vars bästa framträdanden för Manchester City kom genom mitten, kan undra om han i stället förtjänar att få spela i den centrala anfallsrollen, begränsad till endast ett enda försök på bredden utöver den assist han lade in.

Vad händer härnäst?

Barca går in i två veckors uppehåll på en hög nivå och har lite tid att förbereda sig inför ett potentiellt säsongsavgörande möte med Atletico på Camp Nou. Alaves, som är tillbaka i spel en dag tidigare den 5 februari, spelar mot Elche härnäst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.