10 viktiga händelser inom fotbollen

Här följer 10 saker och händelser som gjort fotbollen till vad den är idag. Det har varit många händelser under åren, som har format världen och även fotbollen. Denna älskade sport har alltid varit stor, ibland brutal, en ventil för många samt en sport som givit mycket till många. Personligen älskar jag denna världens största sport och här ser du viktiga händelser inom fotbollen:

Fotbollen blir folklig

På 1800-talet, i och med industrialiseringen, försvann fotbollen. Men i de privata internatskolorna återuppstod sporten. Lärarna ville nämligen använda fotbollen i disciplineringssyfte för att tygla eleverna. Detta smittade av sig på arbetarna och även kyrkan som ansåg att fotbollen bidrog till ett lugnare samhälle.

FA grundas

År 1863 grundas det första fotbollsförbundet i världshistorien som börjar verka för fotbollens intresse och anordna tävlingar och stifta regler. Förbundet heter FA (Football Association) och är engelskt. Den första cupturneringen organiseras och finns än idag.

handelser fotboll

FIFAs uppkomst

1904 bildades FIFA, den internationella organisationen som skulle komma att sätta fotbollen på kartan världen över och arrangera mästerskap som VM, EM och UEFA-cup. Förbundet bestod till en början av 7 medlemsländer och har idag utökat sitt medlemsantal till över 200.

Damfotbollens första match

Precis efter andra världskriget spelades den första damfotbollsmatchen men förbjöds i femtio år, trots att de drog större publik än herrarna. Nu har damfotbollen växt ut till att vara en global företeelse, men det har tyvärr tagit sin lilla tid. Damfotbollen håller på att hitta sin plats i världen och den svenska damfotbollen har ju blomstrat i många år nu.

Bollens svarta och vita mönster designas av Adidas

För VM 1970 designade Adidas fotbollen för att den skulle synas ordentligt för tv-tittare. Det svarta och vita pentagonmönstret har sedan dess blivit synonymt med fotboll. Galet snygga fotbollar om inte annat.

Fotbollssommaren 1994

Rysaren mellan Sverige och Rumänien där Sverige vann på straffar efter två förlängningar gjorde att de tog sig till semifinal men förlorade 0-1 mot Brasilien. Sverige kom dock på tredje plats efter att ha slagit ut Bulgarien i bronsmatchen. Detta fotbolls VM, har för alltid etsat sig fast i svenskars medvetande och det var en underbar sommar!

VM i fotboll för hemlösa

Sedan 2003 arrangeras VM för hemlösa, vilket har motiverat och skapat en vändpunkt i många människors tillvaro. i Sverige kallas laget för Gatans lag.

Första VM för damer med prispengar

År 2007 spelades första damfotbolls-VM som hade pengar som vinst. Numera är Dam VM en stor företeelse, men det har verkligen inte alltid varit så. Riktigt kul för alla kvinnor som älskar fotboll och vi andra som får se dem spela bra och energigivande fotboll!

Domartabbar

Efter en rad incidenter där domarna ignorerat fusk eller fel, infördes en extra domare och kameror för att få bättre överblick på matcherna sedan några år tillbaka.

Islands vulkanhälsning i EM 2016

För första gången i världshistorien kvalificerade Island sig till ett mästerskap tack vare Lars Lagerbäcks ihärdiga och framgångsrika metoder. De slog ut England i åttondelsfinalen och gick till kvartsfinal. Deras mest kända tecken kom att bli “Vulkanen” som senare användes av andra länder som segersång.

Fotboll och händelser

Dessa viktiga och stora händelser har skapat fotbollen till vad den är idag både utomlands, men även här hemma i Sverige. Roliga och spännande saker och händelser, som givit fotbollen dess karaktär. Tillbaka till vår startsida om unik fotboll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.